Blog

Het belang van mobiele beveiliging voor zakelijke bescherming.

 

E-mailen, internetten, het uitwisselen van bestanden, het gebeurt ontelbare keren op onze werkdag. Regelmatig komt hierbij ook gevoelige informatie aan te pas, en dat weten cybercriminelen maar al goed. Zij zoeken iedere opening om binnen te dringen, waardoor ondernemers aanzienlijke risico's lopen. Gelukkig kan het implementeren van effectieve mobiele beveiligingsmaatregelen het risico op schade aanzienlijk verminderen.

Waarom loop je als ondernemer risico?
Een zakelijke smartphone is vaak verbonden met verschillende bedrijfssystemen. Het verkrijgen van toegang tot zo'n telefoon, betekent toegang tot een schat aan informatie. Als bedrijf ben je verantwoordelijk te voorkomen dat vertrouwelijke informatie bloot komt te liggen. Het beveiligen van zakelijke mobiele apparaten voorkomt dat cybercriminelen toegang kunnen krijgen tot deze informatie. Zo stel je de gegevens en privacy van het bedrijf, de medewerkers, samenwerkingspartners en klanten veilig.

Wat houdt zakelijke mobiele beveiliging in?
Er zijn verschillende manieren om jouw mobiele beveiliging te vergroten. Regelmatig gaat het hierbij om bewustwording. Maar één van de meest effectieve methodes is Mobile Device Management. Hiermee kunnen bedrijven softwarematig hun mobiele telefoons beheren. Dat betekent dat er vanuit één centraal punt beperkingen en updates kunnen worden doorgevoerd op de mobiele apparaten, gegevens en applicaties van medewerkers.

Zorg ervoor dat je je telefoon altijd bijwerkt
Maar liefst 50% van mobiele gebruikers stelt updates uit, waardoor het hacken van hun apparaten gemakkelijker wordt. Updates zorgen ervoor dat beveiligingslekken worden gedicht, waardoor internetcriminelen geen toegang meer kunnen krijgen tot het apparaat. Met behulp van Mobile Device Management kan dit proces geautomatiseerd worden voor alle apparaten binnen het bedrijf.

Vergrendel je telefoon en SIM-kaart met een [pin]code
Beveilig je telefoon met een pincode of vingerafdrukscanner. Gebruik geen codes die uit eenvoudige reeksen bestaan, zoals 1234, 0000 of qwerty.

Let op bij het downloaden van apps
Voordat je een app downloadt, is het belangrijk om te controleren waarvoor de app om toestemming vraagt. Vaak is het niet nodig om alle gevraagde toestemmingen te geven. Daarnaast kun je instellen dat alléén apps uit de officiële app store kunnen worden geïnstalleerd, waardoor je al 90% van de risico's vermijdt. Houd er rekening mee dat Android-gebruikers over het algemeen kwetsbaarder zijn. Volgens onderzoek van Kaspersky is 99% van alle gedetecteerde mobiele malware ontwikkeld voor Android. Het open-source karakter van het Android-systeem maakt het platform vatbaarder voor malwarebedreigingen.

Encryptie is van cruciaal belang
Sinds 2016 versleutelt WhatsApp standaard alle berichten met end-to-end-encryptie. Dit betekent dat alleen de beoogde ontvanger je berichten kan lezen, omdat niemand anders ze kan onderscheppen. Ook Facebook Messenger maakt gebruik van encryptie. Wees voorzichtig met sms-berichten, aangezien deze gemakkelijk doelwitten zijn voor mobiele malware. Verstuur geen vertrouwelijke gegevens via sms, zoals creditcardgegevens of belangrijke persoonlijke informatie.

Controleer het slotpictogram in de browser
Wanneer je persoonlijke gegevens invoert of e-mails verstuurt via de browser op je mobiele telefoon, is het belangrijk om te controleren of er een slotpictogram wordt weergegeven in de adresbalk. Dit pictogram geeft aan dat je een veilige en betrouwbare verbinding gebruikt.

 

GOED OM TE WETEN:

Onveilige apps op Android
Wist je dat er elke 11 seconden een nieuwe onveilige app voor Android verschijnt? In 2022 waren er maar liefst 2,5 miljoen onveilige apps vol met schadelijke malware. Het is dan ook niet verrassend dat cybercriminelen zich steeds vaker richten op mobiele gebruikers, omdat aanvallen op mobiele apparaten vaker succesvol blijken te zijn dan op servers.

Kennis over beveiliging
Hoewel 75% van de Nederlanders mobiele beveiliging belangrijk vindt, geeft tweederde aan dat ze zelf niet genoeg kennis hebben om hun mobiele apparaten te beveiligen.

Verantwoordelijkheid voor beveiliging
Er bestaat verdeeldheid over wie verantwoordelijk is voor de beveiliging van mobiele telefoons. Ongeveer 54,7% denkt dat de medewerker verantwoordelijk is, terwijl 32,9% de verantwoordelijkheid bij de werkgever legt. Daarnaast denkt 11,3% dat het beveiligen van een mobiele telefoon helemaal niet nodig is.

Financieel risico bij datalekken
Opvallend genoeg beveiligt maar liefst 88% van de organisaties, die bedrijfstoegang vanaf mobiele apparaten toestaan, hun zakelijke mobiele telefoons niet. Dit brengt aanzienlijke risico's met zich mee, aangezien het financiële gevolgen met zich mee kan brengen.

Cubics

Met cybersecurity awareness onder jouw medewerkers kom je in mobiele beveiliging al heel ver. Wij helpen je daarbij!

Lees meer