Blog

10 Cybersecurity checks die je MOET kennen.

 

De digitale wereld is een wereld vol informatie, handige snufjes en creativiteit. Maar net als in de echte wereld zitten gevaren in een klein hoekje. Toch voelt lang niet iedereen aan wat die gevaren precies zijn en hoe je kunt voorkomen dat je slachtoffer wordt van cybercriminelen. Daarom helpen wij je op weg met 10 cybersecurity checks om de cyberweerbaarheid van jouw bedrijf te vergroten. 

 

1. INVENTARISEER JOUW CYBERRISICO’S

Zet de eerste stap naar een veiligere digitale omgeving door jouw cyberrisico's in kaart te brengen. Wat zijn de pareltjes die beveiligd moeten worden? Bepaal welke informatie echt belangrijk is om jouw bedrijf draaiende te houden. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als privacygevoelige gegevens op straat komen te liggen? 

2. CHECK JOUW DIGITALE VEILIGHEID

Maak jouw digitale omgeving veiliger door software up-to-dates te houden en regelmatig back-ups te maken van systemen. Heb je ook een goede firewall en gebruik je antivirussoftware? Check het zodat je geen gemakkelijk doelwit wordt van cybercrime! 

3. CHECK JOUW BEVEILIGINGSINSTELLINGEN

Vergeet het niet! Informeer of de beveiligingsinstellingen van jouw software goed staan. Daarmee voorkom je veel ellende. Bij de meeste cloudapplicaties is ‘2-factor-authenticatie’, en dus veiliger inloggen, enkel een kwestie van instellen. Jouw medewerkers moeten dan bijvoorbeeld naast een gebruikersnaam en wachtwoord ook een code intoetsen. 

4. BEWAAR BELANGRIJKE GEGEVENS

Gegevens bewaren kan veel ellende besparen. Vraag jouw ICT-expert welke 'loggegevens' jouw systemen of cloudapplicaties automatisch opslaan. Dat zijn gegevens die bijvoorbeeld vertellen wie er heeft ingelogd, wanneer en hoe. En check deze logbestanden regelmatig. Zo kun je in het geval van een cyberaanval, de sporen van hackers nalopen om zo te achterhalen wie de dader is! 

5. VIND HIATEN IN BEDRIJFSPROCESSEN

Veilig werken is meer dan IT: kijk ook naar jouw processen. Zo sturen cyberhackers bijvoorbeeld tijdens de afwezigheid van de CEO, uit zijn/haar naam een verzoek naar de financiële afdeling om geld over te maken naar hun rekening. Verklein deze kans door meer mensen aan te wijzen die een betaling moeten goedkeuren.  

6. CHECK OF MENSEN VEILIG WERKEN

Mensen zijn vaak een zwakke schakel in de beveiliging. Gebruiken jouw medewerkers voor alles hetzelfde wachtwoord? Loggen ze met hun laptop in op openbare netwerken die vaak slecht zijn beveiligd? Maak medewerkers bewust van de risico's en slinkse werkwijzen van cybercriminelen! 

7. LAAT EENS EEN EXTERNE SCAN DOEN

Cybersecurity is een vak apart. En daar komt ook nog eens bij dat ieder bedrijf anders is! Laat een externe specialist de veiligheid van jouw bedrijf in kaart brengen. Zo worden de juiste vragen beantwoord, effectieve maatregelen getroffen en houd je ook nog eens rekening met de AVG-wet. 

8. LAAT JOUW BEDRIJF MONITOREN

Cybercriminelen worden steeds slimmer. Hoe goed de beveiliging ook is, er kan toch iets gebeuren. Vaak zonder dat je het door hebt. Houd jouw systemen en website op afstand in de gaten. Dan kun je direct in actie komen als er gevaren op de loer liggen. 

9. SELECTEER EEN CYBERSECURITY HELD

Stoom de cape maar klaar. Een cybersecurity held binnen jouw bedrijf kan het verschil maken. Zorg dat iemand de tijd krijgt om in dit onderwerp te duiken. Die persoon informeert andere medewerkers over ontwikkelingen en is het aanspreekpunt bij incidenten. Een dagdeel per maand aandacht voor cybersecurity maakt al een wereld van verschil. 

10. BEREID EEN STAPPENPLAN VOOR

Een cybercrimineel valt jouw bedrijf aan. Wat doe je dan? Beantwoord deze vraag voorafgaand aan een cybercrime incident. Bepaal welke stappen jouw bedrijf moet nemen en zorg dat medewerkers dit weten. Communicatie naar de buitenwereld hoort er ook bij. Ligt gevoelige informatie op straat? Vertel klanten en leveranciers dan direct wat er speelt. Dit is niet alleen verplicht vanuit de AVG-wet, maar wordt ook gewaardeerd! 

Cubics

Weten wat je nog meer kan doen tegen een hack?

Maak kennis met C-Fence